logo khoOp zaterdagavond 26 november zal het symfonisch blaasorkest van de Koninklijke Harmonie Oosterbeek een concert verzorgen in het Musis Sacrum te Arnhem. Dit wordt het afsluitende concert in het kader van het 125-jarige jubileum.

Speciaal voor deze gelegenheid heeft componist Harrie Janssen één van zijn composities, je kunt wel zeggen één van zijn meesterwerken, voor harmonie-orkest gearrangeerd. Het gaat om het werk ‘De Verschrikkingen van het IJs en de Duisternis. Een 40 minuten durend muzikaal spektakel met verteller. Dit stuk is in het verleden gecomponeerd in opdracht van het Gelders Fanfare Orkest ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum en hun deelname aan het Wereld Muziek Concours 2013 in Kerkrade. Tot nu toe was het werk alleen speelbaar voor fanfareorkesten.
Nu, bijna 10 jaar later heeft de KHO voor hun 125 jarig bestaan aan de componist gevraagd dit prachtige werk voor harmonie-orkest te arrangeren.

De Koninklijke Harmonie Oosterbeek heeft voor de harmonie-uitvoering dus de wereldpremière tijdens het concert op 26 november. 'De Verschrikkingen van het IJs en de Duisternis' is gebaseerd op de roman van Christoph Ransmayr die in 1984 verscheen (Die Schrecken des Eises und der Finsternis). Deze roman gaat over de Oostenrijks-Hongaarse Noordpoolexpeditie van Julius von Payer en Carl Weyprecht. Een onwaarschijnlijke en bizarre expeditie, die duurde van juli 1872 tot september 1874. Wie met de ogen dicht luistert naar dit muziekstuk ziet het expeditieschip Admiral Tegetthoff hopeloos vastgeklemd tussen de dreigende en continue van vorm veranderende ijsmassa's, het geploeter van de mannen in het duister van de poolwinter en het betoverende kleurenspel van het Noorderlicht.

Verteller Frans Limburg leidt het publiek door dit indrukwekkende muzikale verhaal. Maar dat is niet het enige wat het orkest te bieden heeft tijdens dit jubileumconcert. De KHO heeft voor deze avond ook een solist gecontracteerd, namelijk René Berman, de solocellist van het Gelders Orkest. Hij zal op zijn prachtige instrument samen met de KHO een aantal bijzondere en gevoelige werken ten gehore brengen. Het gehele concert staat in het teken van het klimaat, de schoonheid van onze planeet en de pracht van de natuur en hoe wij daar als mensheid mee omgaan.
Ook de Klimaatdichters verlenen medewerking aan deze avond en er is op diverse basisscholen een wedstrijd uitgeschreven voor het schrijven van een klimaat-rap. De winnaar mag zijn/haar versie laten horen tijdens dit concert samen met het orkest. De vereniging heeft zodoende een gebalanceerde en contrastrijke programmering in petto. Het orkest is al druk in voorbereiding onder leiding van dirigent Jurgen Nab.

Voor dit bijzondere concert met de titel van het hoofdwerk ‘De verschrikkingen van het ijs en de duisternis’ zijn nu al digitaal kaarten verkrijgbaar in de ticketshop op onze website via onderstaande link (of via de QR-code op de flyer).

Binnenkort zijn de kaarten ook verkrijgbaar bij boekhandel Meijer & Siegers Oosterbeek.