logo kho

Pictures 2018 1

Flyer project Mission to the Moon

Pictures 2018 2

2017 11 05 5655wOp zondagmiddag 10 februari 2019 geeft het Symfonisch Blaasorkest van de Koninklijke Harmonie Oosterbeek een concert in Musis Sacrum te Arnhem.

Tijdens het hoofdwerk van de middag: “Schilderijen van een tentoonstellingzal “De Zandprinses”, Rosa van der Vijver haar medewerking verlenen. Het programma wordt begeleid door toelichtende teksten van Frans Limburg. Het wordt een middag waar niet allen veel te luisteren zal zijn, maar ook te zien. En dat past ook goed bij een concert, waar muziekstukken over schilderijen de hoofdrol spelen.
=>     Wij nodigen u dan ook van harte uit, hierbij aanwezig te zijn!

=> Zondag 10 februari 2019; Aanvang 15:00 uur; Muzenzaal, Musis Sacrum Arnhem

=> Toegang: 15 euro, tot 18 jaar: 5 euro, Vrienden van de KHO: 10 euro

=> Koninklijke Harmonie Oosterbeek; Dirigent: Jurgen Nab;

=> Zandschilderkunst: “De Zandprinses”, Rosa van der Vijver;

=> Verteller: Frans Limburg.

Kaarten verkrijgbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. En op 10 februari 2019 aan de kassa van Musis Sacrum te Arnhem.

Het orkest speelt onder andere “Dutch Masters” van de Nederlandse componist Johan de Meij.
De drie delen van dit stuk gaan over “De Nachtwacht” van Rembrandt, “De Liefdesbrief” van Johannes Vermeer, en “Prinsjesdag” naar Jan Steen. Hollandse meesters van de schilderkunst dus, in een compositie van een Hollandse meester van de symfonische blaasmuziek, Johan de Meij (geb. 1953).

Het hoofdwerk van de middag is “Schilderijen van een tentoonstelling” van de Russische componist Modeste Mussorgsky (1839 – 1881). Het werk, oorspronkelijk geschreven voor piano, is door verschillende andere componisten van naam voor orkest bewerkt. De bekendste orkestratie is wel die van Maurice Ravel. Het is deze versie voor symfonieorkest die weer het vertrekpunt is geweest voor de Belgische trombonist en arrangeur José Schyns bij het maken van een bewerking voor symfonisch blaasorkest. Naar deze versie, die heel dicht bij de symfonie-orkestversie blijft, kun je op 10 februari komen luisteren.

Mussorgsky heeft het stuk geschreven na een bezoek aan een expositie van schilderijen van Viktor Hartmann. Het bestaat uit zestien delen. Tien gaan over verschillende schilderijen, de overige zes delen beelden het slenteren van de museumbezoeker van het ene schilderij naar het andere uit. Helaas zijn alle schilderijen die Mussorgsky heeft gezien door de tijd heen verloren gegaan. Van één afbeelding kennen we wat proefversies (“De grote poort van Kiev”), dat plaatje staat op de affiche voor ons concert.

Al hebben we de schilderijen niet meer, we kennen wel beschrijvingen van de overige delen. En dan zit daar genoeg bij om over door te fantaseren. Wat dacht je van titels als “De dans van ongeboren kuikentjes in hun eitjes”, “Het oude kasteel”, “De gnoom” en vooral “De hut op kippenpoten”?

Bij “De Schilderijententoonstelling” kun je dan ook tijdens ons concert gaan genieten van bijpassende beelden, op het beamerscherm getoverd met zand door Rosa van der Vijver, oftewel “De Zandprinses”. Rosa tekent, strooit en gooit met zand en brengt daarmee een onderhoudende liveshow.

Rosa van der Vijver komt uit een creatief gezin. Als kind was ze altijd bezig met zingen, dansen en tekenen. Ze studeerde een aantal jaren aan dansacademie Lucia Marthas Institute for Performing Arts.

Van haar vader Gert van der Vijver, ook wel bekend als: ‘De Zandtovenaar’, heeft zij de fijne kneepjes van het zandschilderen geleerd. Sinds begin 2015 is zij zelf fulltime bezig met zand schilderen. Naast optredens in de show van haar vader “Kerst met de Zandtovenaar” heeft Rosa opgetreden voor diverse bedrijven en instellingen zoals AFAS, Rijkswaterstaat, de Hartstichting, golfclub The Duke, Het Waddencentrum, de Evangelische Omroep (onder meer Nederland Zingt), en vele andere.

Het programma wordt begeleid door toelichtende teksten van Frans Limburg. Frans is een creatief Multitalent en onder meer actief als muzikant, tekstschrijver, componist, zanger, acteur en stemacteur.

Als verhalenverteller kun je hem kennen uit verschillende werken van componist Harrie Janssen voor harmonie en fanfare met verteller zoals “De Verschrikkingen van het IJs en de Duisternis” en ‘Goeree-Overflakkee - leven met wind en water’. Werken die hij met heel veel plezier uitvoert, vanwege de chemie tijdens het samenwerken met orkest en dirigent en de affiniteit met de HaFaBra wereld vanuit zijn eigen verleden als blazer.

Vorig jaar nog was hij met ons Symfonisch Blaasorkest te zien en te horen in Musis, in het stuk “Time Journey for Wind Band”, eveneens van Harrie Janssen.

=> Zondag 10 februari 2019; Aanvang 15:00 uur; Muzenzaal, Musis Sacrum Arnhem

=> Toegang: 15 euro, tot 18 jaar: 5 euro, Vrienden van de KHO: 10 euro

=> Koninklijke Harmonie Oosterbeek; Dirigent: Jurgen Nab;

=>
Zandschilderkunst: “De Zandprinses”, Rosa van der Vijver;

=> Verteller: Frans Limburg.

Als mensen kaarten bestellen via de mail krijgen ze van Paul een mailbericht terug met rekeningnummer KHO etc.

De kaarten liggen vervolgens na betaling via overschrijving op het rekeningnummer KHO op naam klaar bij de kassa of kunnen worden bezorgd, net wat men wil en afspreekt.