Zondag 9 februari j.l. gaf het Symfonisch Blaasorkest (SBO) van de KHO in een goed bezette Muzenzaal van Musis Sacrum een bijzonder concert in het teken van oorlog, bevrijding en vrede. Muziek afgewisseld door passende filmbeelden. Met een geweldige soliste, sopraan Tenar van Kooten Niekerk, en een prachtig groot koor, het Toonkunstkoor uit Wageningen, als muzikale gasten. En persoonlijke bijdragen van een bekende spreker. Dr. Jan Terlouw zou zijn gedachten laten gaan over oorlog, vrede en vrijheid. Helaas was hij door ziekte verhinderd.

Zijn plaats werd ingenomen door rabbijn Awraham Soetendorp, die over deze thema's twee maal een uiterst persoonlijke en roerende boodschap bracht. Wij wensen de heer Terlouw voorspoedige beterschap, en bedanken de heer Soetendorp voor de vlotte wijze waarop hij deze verplichting over heeft genomen en bereid was om op heel korte termijn een bijdrage aan ons evenement te leveren. Daarbij noemen wij ook graag de goede diensten van sprekersbureau ArtiWorld te Nijmegen (www.artiest.nu).

Het concert was enkele maanden na de grote herdenkingen van de Slag om Arnhem en blikte vooruit naar mei 2020 waarin we 75 jaar vrijheid mogen vieren. Dirigent Jurgen Nab had met ons orkest een geweldig programma voorbereid dat helemaal bij dit gegeven past. Het concert vond ook plaats op historische grond. Niet alleen is Musis Sacrum nog geen kilometer verwijderd van ‘de’ Brug waar het tijdens de Slag om Arnhem allemaal om te doen was, het gebouw zelf beleefde ook donkere dagen: het was bij de Duitse bezetter in gebruik als "Wehrmachtheim".

Het programma bestond uit twee gedeelten. Voor de pauze was het thema Oorlog: met onder meer "Mars, the bringer of War" uit The Planets van Gustav Holst, "D-day" van Alex Poelman, "Hymn to the Fallen" van John Williams (met het Toonkunstkoor), afgewisseld met beelden van de Duitse inval, van de slag om de Grebbeberg, en van D-day en Market Garden. Ook in de oorlog blijft de hoop bloeien en Tenar van Kooten Niekerk zong, op basis van een sonnet van Shakespeare, het schitterende "I shall love but Thee" van Jan Van der Roost.

Na de pauze vierden we bevrijding en vrijheid. Onder meer met "Jupiter, bringer of Jollity" uit The Planets van Holst, "Wilhelm von Oranien" van Richard Strauss, en het werk waaraan het concert zijn naam ontleend heeft: "Songs of Liberation" van Harrie Janssen. Dit werk is gebaseerd op een aantal liederen uit Valerius' GedenckClanck en herinnert aan een tijd van een andere bevrijding dan die van 1945, namelijk de strijd tegen de Spaanse overheersing. Aan dit nummer werkten ook het Toonkunstkoor Wageningen en Tenar van Kooten Niekerk mee.